Βιβλιο

Βιβλιο
ΜΕ αρέσει το βιβλίο ΑΦΟΥ!!! και η αγάπη μου αυτή με ώθησε στη δημιουργία αυτού του ιστολογίου όπου θα μοιράζομαι την αγάπη μου αυτή παρουσιάζοντας σας τις απόψεις μου για τα βιβλία που με ταξιδεύουν καθώς και προτάσεις ,νέες κυκλοφορίες καθιερωμένων και πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων καθώς και βιβλιοπαρουσιάσεις στην πόλη μου Θεσσαλονίκη ΑΦΟΥ !!!

Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ "ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΜΑΣ" ΤΗΣ κ.ΝΟΥΛΗΣ ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 24/1/2018 ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΑΣ ΑΦΟΥ!!!

Στο βιβλιοπωλείο Πρωτοπορία την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018, 7 η ώρα το απόγευμα, θα παρουσιαστεί το βιβλίο της Νούλης Τσαγκαράκη «Ένας από μας» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πνοή, υπό την αιγίδα του ομίλου για την Unesco Λόγου, Τέχνης και Επιστημών Ελλάδας.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η φιλόλογος Μαρία Βαγιωνάκη και ο φιλόλογος-ψυχολόγος Θοδωρής Αζούδης. Αποσπάσματα θα διαβάσουν ο δημοσιογράφος Απόστολος Λυκεσάς και η συγγραφέας Νούλη Τσαγκαράκη. Μουσική και τραγούδι Μαρία Σωτηριάδου.

Σ’ έναν κόσμο ρευστό, μεταβαλλόμενο, τραγικά επικίνδυνο μερικές φορές, οι ήρωές μας, ντόπιοι ή αλλοδαποί, μοιάζουν να μετεωρίζονται καθώς παλεύουν με τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες της νέας εποχής. Δοκιμάζονται, αλληλεπιδρούν κι αλληλοεπηρεάζονται, αλλά κυρίως αναμετρώνται με τον ίδιο τους τον εαυτό και την ηθική τους υπόσταση στην προσπάθειά τους να παραμείνουν όρθιοι. 
«Τσακίζει ο πόνος αν σταθείς σ’ ένα παρελθόν που πληγώνει, σ’ ένα “γιατί” χωρίς απάντηση».

Κριτική για το βιβλίο
Καλογραμμένο ψυχογράφημα χαρακτήρισε ο κριτικός Κωνσταντίνος Μπούρας το βιβλίο της Νούλης Τσαγκαράκη «Ένας από μας» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή υπό την αιγίδα του ομίλου για την Unesco Λόγου, Τέχνης και Επιστημών Ελλάδας, τονίζοντας ότι «η πεζή ποίηση της Νούλης Τσαγκαράκη δείχνει μια στροφή της νεοελληνικής λογοτεχνίας προς το ουσιώδες αφήνοντας κατά μέρος ασκήσεις ύφους και μεταμοντέρνες επιδείξεις τεχνικής… Καιρός να ασκηθούμε στην ανθρωπιά μας, αν θέλουμε η Γη να συνεχίζει να μας βαστάζει και να διαιωνίσουμε το όνομά μας στην Ιστορία του μελλοντικού πολιτισμού που θα έρθει. Η Αναγέννηση θέλει δουλειά πολλή κι ο καθένας μας πρέπει να δείξει εμπράκτως ενσυναίσθηση αποφεύγοντας την αυτοδικία και τη στείρα εκδίκηση. «Η βία γεννά βία» κι η αγάπη Αγάπη. Η συμπόνια μάς εξαιρεί από τον φαύλο κύκλο των αιωνίων αντιπάλων και μας λυτρώνει, τόσο εμάς όσο και τους απελπισμένους διώκτες μας. Γιατί κανένα πλάσμα δεν είναι περισσότερο τρομοκρατημένο από τον τρομοκράτη.
Χαιρετίζω την εμφάνιση αυτής τής νέας φωνής και περιμένω τα καλύτερα στο μέλλον».


Μέχρι τότε ας γνωρίσουμε την συγγραφέα κ.Νούλη Τσαγκαράκη μέσω του βιογραφικού της και μερικών ερωτήσεων μου που με προθυμία δέχθηκε να απαντήσει και την ευχαριστώ πολύ!!!!


Βιογραφικό
Η Νούλη Τσαγκαράκη γεννήθηκε στη Δράμα, μεγάλωσε στην Αττική, σπούδασε στην Αγγλία, έζησε στην Πάτρα και τελικά εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Λάτρης της ζωής και των ταξιδιών, των νέων επαφών κι εξερευνήσεων, έρχεται μ’ αυτή τη συλλογή διηγημάτων της να καταθέσει όσα αφουγκράστηκε από τη ζωή όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά την οικονομική κρίση, το μεταναστευτικό ρεύμα και την εξάπλωση της τρομοκρατίας. Η συλλογή διηγημάτων της με τίτλο «Ένας από μας» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή, υπό την αιγίδα του ομίλου για την Unesco Τεχνών, Λόγου, Τέχνης και Επιστημών Ελλάδας.

ΕΡΩΤΗΣΗ:1)Σε ποια ηλικία ήταν η πρώτη επαφή σας με το βιβλίο. Θυμάστε το πρώτο βιβλίο που διαβάσατε; 
Από νηπιακή ηλικία, όταν ακόμα δεν ήξερα να συλλαβίζω, θυμάμαι τη μητέρα μου να μου διαβάζει διάφορες ιστορίες, παιδικές και μη, έτσι αποκοιμιόμουν.

ΕΡΩΤΗΣΗ:2)Τι αποτέλεσε το έναυσμα για να ξεκινήσετε να γράφετε; 
Γράφω από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Έγραφα για να διορθώνω τον κόσμο, ότι έβλεπα και δεν μ’ άρεσε, με πλήγωνε, το ανέπλαθα κατά το δικό μου δοκούν.

ΕΡΩΤΗΣΗ:3)Τι σας έκανε να επιλέξετε τη μικρή φόρμα και το πρώτο σας βιβλίο να είναι διηγήματα; 
Έχω αδυναμία στο συμπυκνωμένο λόγο. Όσο πιο μικρή η φόρμα τόσο πιο δυνατές και περιεκτικές οι εικόνες και τα συναισθήματα που γεννά, η δημιουργική σκέψη του αναγνώστη ερεθίζεται ιδιαίτερα.

ΕΡΩΤΗΣΗ:4)Εσείς τι προτιμάτε να διαβάζετε διήγημα ή μυθιστόρημα;
Διαβάζω τα πάντα, αλλά δεν σας κρύβω πως η μεγάλη μου αδυναμία είναι η ποίηση.

ΕΡΩΤΗΣΗ:5)Πώς ξεκίνησε η συγγραφή του βιβλίου σας «Ένας από μας» γιατί επιλέξατε αυτόν τον τίτλο και αυτό το εξώφυλλο; Πείτε μου δυο λόγια για τα ερεθίσματα που είχατε... 
Τα ερεθίσματα ξεκίνησαν πολύ πριν την οικονομική κρίση, με την άφιξη των πρώτων μεταναστευτικών κυμάτων. Ζώντας στο κέντρο της Αθήνας, σε μια από τις περιοχές  που υποβαθμίστηκαν ξαφνικά και ραγδαία, άρχισα να παρατηρώ τις αλλαγές που σταδιακά σημειώνονταν. 
Το βιβλίο βασίζεται εν πολλοίς σ’ αυτήν την παρατήρηση, την καταγραφή του διαφορετικού, τις αντιδράσεις των ντόπιων, σε βιώματα προσωπικά αλλά και τρίτων. 
Ο τίτλος «Ένας από μας» λειτουργεί εισαγωγικά. Έρχεται να μας αφυπνίσει, να υπογραμμίσει πως στην ανθρώπινη περιπέτεια ο οποιοσδήποτε θα μπορούσε να βρεθεί στη θέση των ηρώων. Να κλονίσει επομένως τους όποιους διαχωρισμούς δημιουργούμε, τονίζοντας την ανθρώπινη κι εξ ου ευάλωτη φύση μας. 
Όσο για το εξώφυλλο, νομίζω πως ανταποκρίνεται πλήρως τόσο στον τίτλο όσο στο πνεύμα του βιβλίου 

ΕΡΩΤΗΣΗ:6)Ποιο διήγημα ή ποιον ήρωα ξεχωρίζετε και γιατί;
Ξεχωρίζω αρκετά, για διαφορετικούς λόγους το καθένα, αλλά με διαφορά στήθους θα προκρίνω το ομότιτλο διήγημα «Ένας από μας». Πρώτον, γιατί περιγράφει τις σταδιακές αλλαγές που σημειώθηκαν στον κοινωνικό ιστό και στο περιβάλλον μετά τη μαζική είσοδο των μεταναστών και δεύτερον, γιατί καταγράφει τους κραδασμούς και τις συγκρούσεις που αυτές οι αλλαγές επέφεραν σ’ έναν υπό αναίρεση αξιακό κώδικα.  

ΕΡΩΤΗΣΗ:7)Οι Έλληνες έχουν ζήσει πολλές φορές την προσφυγιά και τον ξενιτεμό. Πιστεύετε ότι έχουν ασθενή μνήμη; Τι είναι αυτό που τους κάνει να πιστεύουν ότι φταίνε οι άλλοι για τα δεινά τους; 
Όσον αφορά στο πρώτο μέρος της ερώτησης, θ’ απαντήσω με τα λόγια ενός άλλου ήρωα από τα διηγήματα μου. «Τσακίζει ο πόνος αν σταθείς σ’ ένα παρελθόν που πληγώνει, σ’ ένα γιατί χωρίς απάντηση». Είναι ανθρώπινο, νομίζω, να θέλεις να ξεχάσεις, ειδικά όταν ολόκληρες τραγωδίες δεν απαντήθηκαν σε συναισθηματικό επίπεδο. 
Όσο για το δεύτερο σκέλος, νομίζω πως μεγαλώνουμε χωρίς να ωριμάζουμε, χωρίς να ενηλικιωνόματε. Δεν εκπαιδευόμαστε για να αναλαμβάνουμε την ευθύνη μας, αλλά για να την αποφεύγουμε

ΕΡΩΤΗΣΗ:8)Πρόσφατα λάβατε μια πολύ καλή κριτική από τον κριτικό λογοτεχνίας Κωνσταντίνο Μπούρα, πώς νιώσατε και πόσο σας επηρεάζουν οι παρατηρήσεις των αναγνωστών;
Οι κριτικές και οι παρατηρήσεις των αναγνωστών είναι για μένα σημαντικές κι είναι ευπρόσδεκτες, καθώς αντικατοπτρίζουν τις προσλαμβάνουσές τους. Μ’ επηρεάζουν στο βαθμό που βρίσκουν μέσα μου πατήματα. 
Όταν, τώρα, η κριτική προέρχεται από καταξιωμένους ανθρώπους του χώρου και συμβαίνει να είναι και θετική, είναι πλέον τιμή! Τη συγκεκριμένη δε, επειδή συνέπεσε να δημοσιευτεί την ημέρα της γιορτής μου, τη θεώρησα δώρο!

ΕΡΩΤΗΣΗ:9)Θέλει τόλμη για να πεις αυτό που πιστεύεις;
Ναι, μονολεκτικά. 
 
ΕΡΩΤΗΣΗ:10)Επανάσταση γίνεται από τον καναπέ μας; 
Πάμε στο επόμενο ανέκδοτο.

ΕΡΩΤΗΣΗ:11)Το πρώτο σας δημιούργημα κυκλοφόρησε πρόσφατα, αλλά θα τολμήσω να ρωτήσω αν έχετε ήδη ξεκινήσει να προετοιμάζετε/γράφετε κάτι καινούριο; Μήπως έχετε και άλλες ανέκδοτες ιστορίες;
Πολλές, και συνεχίζω να γράφω. Άλλωστε μην ξεχνάτε, εξακολουθώ να διορθώνω την  πραγματικότητα…

ΕΡΩΤΗΣΗ:12)Υπάρχουν κάποιες προγραμματισμένες παρουσιάσεις του βιβλίου σας;
Ναι. Στις 24 Γενάρη στη Θεσσαλονίκη και στις 3 Φλεβάρη στην Πάτρα. Μετά βλέπουμε…

ΕΡΩΤΗΣΗ:13)Θα ήθελα να μοιραστείτε με τους αναγνώστες του blog μας, μια φράση που σας εκφράζει μέσα από το βιβλίο σας.
«Να περπατάτε πάντα στο δρόμο των ονείρων σας»



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου