Βιβλιο

Βιβλιο
ΜΕ αρέσει το βιβλίο ΑΦΟΥ!!! και η αγάπη μου αυτή με ώθησε στη δημιουργία αυτού του ιστολογίου όπου θα μοιράζομαι την αγάπη μου αυτή παρουσιάζοντας σας τις απόψεις μου για τα βιβλία που με ταξιδεύουν καθώς και προτάσεις ,νέες κυκλοφορίες καθιερωμένων και πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων καθώς και βιβλιοπαρουσιάσεις στην πόλη μου Θεσσαλονίκη ΑΦΟΥ !!!

Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017

Η ΓΙΑΓΙΑ ΜΟΥ ΣΑΣ ΧΑΙΡΕΤΑ ΚΑΙ ΖΗΤΑΕΙ ΣΥΓΓΝΩΜΗ-FREDRIK BACMAN-ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ

Η Έλσα είναι ένα εφτάχρονο κορίτσι που είναι ...διαφορετικό!!!Αγαπά το Χάρι Πότερ,τους σούπερ ήρωες,τη Βικιπαίδεια(εκεί αναζητά πληροφορίες για όλα)μα πάνω απ'όλα την εβδομήντα-επτάχρονη  γιαγιά της που είναι επίσης ...διαφορετική!!!Μια γιαγιά που δεν διστάζει να διαρρήξει τον ζωολογικό κήπο,να πυροβολήσει με πέιντμπολ και να κάνει χίλιαδυο άλλα πράγματα που διαβάζοντας τα ο αναγνώστης υπάρχει περίπτωση αρχικά  να την χαρακτηρίσει ως ...τρελή!!!Μια γιαγιά που λατρεύει την εγγονή της και δεν διστάζει μπροστά σε τίποτα προκειμένου εκείνη να είναι ευτυχισμένη και χαρούμενη.(χαρακτηριστικό παράδειγμα η διάρρηξη του ζωολογικού κήπου και το σκεπτικό που την ώθησε να το κάνει).Μια γιαγιά που δημιουργεί έναν ξεχωριστό φανταστικό κόσμο με 6 βασίλεια που το καθένα αποτελεί το έναυσμα για να λέει απίστευτες ιστορίες στην εγγονή της και μέσω αυτών να της μαθαίνει και να την διδάσκει...Η αλήθεια είναι ότι προσωπικά μέχρι να μάθω τα ....βασίλεια και το καθεστώς που επικρατούσε στο καθένα μπερδεύτηκα λίγο αλλά όσο προχωρούσα στην ανάγνωση και σιγά-σιγά ξεκαθάριζε το τοπίο διαπίστωνα πως ήταν μαγευτικό!!!
Όταν η γιαγιά πεθαίνει αφήνει πίσω της ένα παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού για την Έλσα.Επιστολές με τις οποίες χαιρετά και ζητά συγγνώμη  από τους συγκατοίκους της στην πολυκατοικία όπου ζει,και από την κόρη της(μαμά της Έλσας).Και σιγά-σιγά καθώς θα ανοίγονται οι επιστολές θα γνωρίσουμε τους κατοίκους της πολυκατοικίας,την ιστορία του καθενός απ'αυτούς,τον χαρακτήρα τους, τη σχέση τους με τη γιαγιά και θα κατανοήσουμε για ποιο λόγο η γιαγιά έκανε ότι έκανε....Ένα βιβλίο έξυπνο,τρυφερό που μου προκάλεσε πληθώρα συναισθημάτων.Λάτρεψα την μοναδική αυτή γιαγιά,θαύμασα την εξυπνάδα της Έλσας,συμμερίστηκα τις ανασφάλειες που της δημιουργήθηκαν από τον ερχομό του ετεροθαλή αδελφού της, γέλασα με τις ατάκες του Άλφ,"πόθησα'' έναν αρκουδόσκυλο σαν αυτόν της Έλσας...
Ο συγγραφέας με έξυπνο τρόπο θίγει σημαντικές πλευρές της καθημερινότητας των παιδιών και των ενηλίκων:εκφοβισμός στο σχολείο,την σχέση με τα κατοικίδια,τις διαπροσωπικές σχέσεις,τη φιλία,την αγάπη,την οικογένεια,το διαζύγιο,το θάνατο,τη ζωή(γέννηση)και τόσα άλλα και προκαλεί το γέλιο αλλά και το δάκρυ μας!!!

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Η Έλσα είναι εφτά χρονών και δεν μοιάζει με κανένα κορίτσι της ηλικίας της. Η γιαγιά της είναι εβδομήντα εφτά χρονών και όλοι τη θεωρούν εντελώς παλαβή. Όλοι εκτός από την Έλσα, η οποία είναι σίγουρη πως η γιαγιά της είναι μια ιδιοφυΐα. Έτοιμη για όλα προκειμένου να διασκεδάσει ή να προστατεύσει την εγγονή της.
Ακόμη και να διαρρήξει τον ζωολογικό κήπο, να πυροβολήσει με πέιντμπολ ή να φλερτάρει αστυνομικούς. Είναι όχι μόνο η καλύτερη, αλλά και η μοναδική φίλη της Έλσας.
Τα βράδια η Έλσα βρίσκει καταφύγιο στις ιστορίες που πλάθει η γιαγιά της για τα έξι φανταστικά βασίλεια, εκεί όπου κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να συμπεριφέρεται φυσιολογικά.
Όλα αυτά σταματούν ξαφνικά, όταν η γιαγιά πεθαίνει. Έχει αφήσει όμως πίσω της το πιο συναρπαστικό κυνήγι θησαυρού για την Έλσα: ένα σωρό επιστολές, τις οποίες θα πρέπει να παραδώσει στους αποδέκτες τους, ανθρώπους με τους οποίους η γιαγιά είχε συγκρουστεί.
Έτσι ξεκινάει η μεγάλη περιπέτεια της Έλσας, χάρη στην οποία θα ανακαλύψει την αλήθεια που κρυβόταν πίσω από τα παραμύθια της γιαγιάς, μιας γυναίκας που πραγματικά δεν έμοιαζε με καμία άλλη.

Ένα πνευματώδες, κωμικό, συγκινητικό και ανατρεπτικό μυθιστόρημα που προτείνει μια διαφορετική ματιά στην καθημερινότητά μας, αλλά και στο δικαίωμα του καθενός να είναι και να ζει όπως επιλέγει ο ίδιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου