Βιβλιο

Βιβλιο
ΜΕ αρέσει το βιβλίο ΑΦΟΥ!!! και η αγάπη μου αυτή με ώθησε στη δημιουργία αυτού του ιστολογίου όπου θα μοιράζομαι την αγάπη μου αυτή παρουσιάζοντας σας τις απόψεις μου για τα βιβλία που με ταξιδεύουν καθώς και προτάσεις ,νέες κυκλοφορίες καθιερωμένων και πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων καθώς και βιβλιοπαρουσιάσεις στην πόλη μου Θεσσαλονίκη ΑΦΟΥ !!!

Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΟΙ ΜΑΓΕΜΕΝΕΣ ΤΗΣ κ.ΜΑΙΡΗΣ ΚΟΝΤΖΟΓΛΟΥ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12/5/2017 ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΑΣ ΑΦΟΥ!!!



Θεσσαλονίκη, στα βάθη των αιώνων: Μια βασίλισσα ερωτευµένη παράφορα µε τον Μεγαλέξανδρο τρέχει µες στη νύχτα να συναντήσει τον εραστή της. Τα µάγια του απατηµένου συζύγου της όµως θα µαρµαρώσουν αυτή και τη συνοδεία της. Οι µορφές τους θα µείνουν για πάντα στη Στοά των Ειδώλων.
Περίπου χίλια οχτακόσια χρόνια αργότερα, στην ίδια πόλη, που οι κάτοικοί της λατρεύουν τρεις θεούς και µιλάνε αµέτρητες γλώσσες, ο παλαιογράφος Εµµανουέλ Μιλλέρ επιχειρεί, µε τη συγκατάθεση του Σουλτάνου, να ξεριζώσει το αρχαίο µνηµείο των «Μαγεµένων» και να τις πάει στη Γαλλία, να κοσµήσουν τα ανάκτορα και τα σπίτια των ευγενών.
Στην προσπάθειά του όµως αυτή, θα βρεθεί αντιµέτωπος µε µια χούφτα ξεχωριστούς ανθρώπους: Τη Χάννα και τον Νικόλα, δυο ερωτευµένα παιδιά, που αγωνίζονται για τη µαταίωση της αρπαγής του µνηµείου, ενώ παλεύουν για το δικαίωµά τους στην αγάπη. Τον γλύπτη Αλέξανδρο ∆ηµητριάδη, που εµπνέεται από τους νεαρούς του φίλους, και ρίχνεται στη µάχη µε αυτοθυσία. Και τον Νταβίντ εφέντη, τον αρχαιολάτρη Εβραίο, που δίνει τον δικό του αγώνα ενάντια στην εποχή, τη φυλή του και την κοινωνία, προσπαθώντας να κρατήσει κοντά τους τις «Μαγεµένες» και να αποτρέψει την επανάληψη µελλοντικών διωγµών.
Μια σαγηνευτική ιστορία, βασισµένη σε αληθινά γεγονότα, που σκαλίζεται µε έρωτα και αίµα στα βυζαντινά τείχη, στα υγρά λιθόστρωτα, στις συναγωγές, στα παζάρια και στα γεµάτα θρύλους και ατµούς χαµάµ της Σαλονίκης.

Μέχρι τότε ας γνωρίσουμε την συγγραφέα κ.Μαίρη Κόντζογλου μέσω του βιογραφικού της και μερικών ερωτήσεων μου που με προθυμία δέχθηκε να απαντήσει και την ευχαριστώ πολύ!!!!

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Η Μαίρη Κόντζογλου- Τσιαχτσίρη
 γεννήθηκε, µεγάλωσε και συνεχίζει να µεγαλώνει στη Θεσσαλονίκη. 
Έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήµες στο Πάντειο Πανεπιστήµιο και έχει εργαστεί σε µεγάλες ελληνικές εταιρείες, µε αντικείµενο πάντα την Επικοινωνία.



Έχει εκδώσει τα μυθιστορήματα: 
Το μέλι το θαλασσινό Λιβάνης- Νέα Σύνορα (2008) Περπάτα με τον άγγελο σου Λιβάνης- Νέα Σύνορα(2009) Οι μεσημβρινοί της ζωής:Στους ήλιους του έρωτα Λιβάνης- Νέα Σύνορα(2010) Οι μεσημβρινοί της ζωής:Στη γη της αγάπης Λιβάνης- Νέα Σύνορα (2011) Οι μεσημβρινοί της ζωής:Στα φεγγάρια της αλήθειας Λιβάνης- Νέα Σύνορα (2011) Χίλιες ζωές απόψε, Λιβάνης- Νέα Σύνορα(2013) Τα παλιά ασήμια εκδόσεις Μεταίχμιο(2014) Πέρα από τα παλιά ασήμια εκδόσεις Μεταίχμιο(2015) Μια προσευχή για τα παλιά ασήμια εκδόσεις Μεταίχμιο (2015)












ΕΡΩΤΗΣΗ:1)Σε ποια ηλικία ήταν η πρώτη επαφή σας με το βιβλίο. Θυμάστε το πρώτο βιβλίο που διαβάσατε;
ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΑΡΧΙΣΑ ΝΑ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΙ ΜΕ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΕΜΑΘΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΩ, ίσως και πιο πριν. Τα έπιανα , τα μύριζα, τα ξεφύλλιζα , ασκούσαν τεράστια γοητεία πάνω μου. Δεν θυμάμαι ποιο ήταν το πρώτο βιβλίο που διάβασα, πάντως μεταξύ των πρώτων μπορώ να ανακαλέσω τα βιβλία της Πηνελόπη Δέλτα και του Ιούλιου Βερν. ΕΡΩΤΗΣΗ:2)Έχετε συγκεκριμένη προτίμηση στα λογοτεχνικά σας αναγνώσματα; Όχι, αρκεί να είναι, όπως το είπες, λογοτεχνικά. ΕΡΩΤΗΣΗ:3)Θα μπορούσατε να μου πείτε μερικούς από τους αγαπημένους σας συγγραφείς ή σας ...βάζω δύσκολα; Καθόλου δύσκολα. Μερικούς θα πω, δεν είναι δυνατόν να τους αναφέρω όλους, ούτε να τους θυμηθώ. Αγαπώ τους λατινοαμερικάνους συγγραφείς, γενικά, και τον μαγικό ρεαλισμό τους, έχω ιδιαίτερη αδυναμία στον Κάρλος Φουέντες. Αγαπώ τους Έλληνες της γενιά τους ’30, Τσίρκα, Κ.Πολίτη, Θεοτοκά, Καραγάτση κλπ., έχω λατρέψει τον Καζαντζάκη, έχω συγκλονιστεί με τον Ντοστογιέφσκι και τον Μαν. Θαυμάζω την Ιωάννα Καρυστιάνη , τον Θανάση Βαλτινό, τον Αλέξη Πανσέληνο. ΕΡΩΤΗΣΗ:4)Τι αποτέλεσε το έναυσμα για να ξεκινήσετε να γράφετε; Μια εσωτερική ανάγκη δημιουργίας και έκφρασης συναισθημάτων. Ήταν κάτι που δεν το είχα σκεφθεί ποτέ, ούτε προσχεδιάσει. Μου βγήκε αυθόρμητο σαν το νεράκι της πηγής. Ίσως γι’αυτό να το απολαμβάνω τόσο. ΕΡΩΤΗΣΗ:5)Πως ξεκίνησε η συγγραφή του βιβλίου σας ''Οι μαγεμένες'' γιατί επιλέξατε αυτόν τον τίτλο και αυτό το εξώφυλλο; Τις ΜΑΓΕΜΕΝΕΣ τις σκεφτόμουν χρόνια, στην ουσία από τη στιγμή που είχα πληροφορηθεί την ύπαρξή τους, την ύπαρξη δηλαδή του μνημείου, της ΣΤΟΑΣ ΤΩΝ ΕΙΔΩΛΩΝ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. ‘Ενα εξαίρετης τέχνης αρχιτεκτόνημα που απήχθη από τον Γάλλο επιγραφολόγο Εμμανουέλ Μιλλέρ παρά την αντίθεση του λαού της πόλης. Διαβάζοντας την ιστορία τους και κάνοντας την έρευνα …. μαγεύτηκα. Το εξώφυλλο σχετίζεται με τον θρύλο που υπήρχε στην πόλη για τις Μαγεμένες. Αν θα διαβάσετε το βιβλίο, θα καταλάβετε τι εννοώ. ΕΡΩΤΗΣΗ:6)Ποιον ήρωα ξεχωρίζετε από τα έργα σας και γιατί; Είναι σαν να με ρωτάς ποιο από τα παιδιά μου αγαπώ περισσότερο και φοβάμαι να απαντήσω για να μην παρεξηγηθώ από το άλλο. Αν πρέπει να διαλέξω οπωσδήποτε κάποιον θα έλεγα τον Δαμιανό/Αδάμο από τους ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟΥΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ γιατί ήταν ένας δύσκολος, πολύπλοκος χαρακτήρας και είχε ανοιχτά ‘θέματα’ από την παιδική του ηλικία. Το ίδιο ισχύει και για τον Ισίδωρο από την ίδια τριλογία, έπρεπε να προσεγγίσω την ψυχή ενός ανθρώπου που παλλινδρομούσε ανάμεσα στο ανδρικό και γυναικείο φύλο. Γενικά προτιμώ τους αντιήρωες παρά τους ήρωες στα βιβλία μου, είναι θέμα συγγραφικής πρόκλησης για μένα.

ΕΡΩΤΗΣΗ:7)Υπάρχει κάποιο έργο σας που σας δυσκόλεψε στην ολοκλήρωση του;
Όλα έχουν δυσκολίες, όμως ΟΙ ΜΑΓΕΜΕΝΕΣ καθώς έβαλα τους ήρωές μου να συμμετέχουν στο ιστορικό γεγονός είχαν μια ‘ειδική’ θα έλεγα δυσκολία γιατί έπρεπε να κρατηθούν ισορροπίες και να μην καλύψει η μυθιστορία την ιστορική αλήθεια. Αυτό θα το καταλάβετε όταν το διαβάσετε. ΕΡΩΤΗΣΗ:8)Λαμβάνετε μηνύματα με απόψεις αναγνωστών; Πόσο σας επηρεάζουν οι παρατηρήσεις τους? Λαμβάνω δεκάδες μηνύματα αγάπης για το έργο μου όπως είναι φυσικό, γιατί κανείς ισορροπημένος άνθρωπος αν δεν του αρέσει ένα βιβλίο – πράγμα που μπορεί να συμβεί σε όλους μας και να συμβεί για οποιοδήποτε βιβλίο - δεν θα καθίσει να γράψει στον συγγραφέα και να του πει «δεν μου άρεσε». Γιατί τότε τι μπορεί να κάνει ο συγγραφέας , να του το βγάλει από το μυαλό; Εξ αυτού λοιπόν όλα τα μηνύματα είναι θετικά και μου δίνουν χαρά. ΕΡΩΤΗΣΗ:9)Τελικά, συγγραφέας γεννιέσαι ή γίνεσαι; Θεωρώ πως γεννιέσαι, δεν είμαι όμως δογματική επ’αυτού. Όμως , και το άτομο με το μεγαλύτερο ταλέντο ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ αν δεν έχει μελετήσει, αν δεν έχει λιώσει πάνω στη λογοτεχνία. ΕΡΩΤΗΣΗ:10)Το καινούριο σας βιβλίο θα κυκλοφορεί στις 11 Μα'ί'ου αλλά θα τολμήσω να ρωτήσω έχετε ήδη ξεκινήσει να προετοιμάζετε/γράφετε κάτι καινούριο? Μήπως έχετε και άλλες ανέκδοτες ιστορίες στα συρτάρια σας? Ναι και στα δυο. ΕΡΩΤΗΣΗ:11)Ποιο βιβλίο διαβάζετε αυτό το διάστημα; Την ΕΚΑΤΗ του Κοσμά Πολίτη και το ΚΛΑΡΙΝΕΤΟ του Βασίλη Αλεξάκη. Πάντα διαβάζω 2 βιβλία, τόσο αχόρταγη είμαι… ΕΡΩΤΗΣΗ:12)Θα ήθελα να μοιραστείτε με τους αναγνώστες του blog μας, τη φράση που σας εκφράζει, το τραγούδι που σας αντιπροσωπεύει και την αγαπημένη σας ταινία. Ίσως είναι περισσότερα από ένα, αλλά πείτε τα πρώτα που σας έρχονται στο μυαλό για το καθένα από αυτά… Αύριο είναι μια άλλη μέρα Άνθρωπε αγάπα την φωτιά σταμάτα Τα καλύτερά μας χρόνια

Μαίρη μου ευχαριστώ για την όμορφη κουβέντα μας και ΑΦΟΥ αναφέρω πως με "μάγεψες" προκαταβολικά μια και δεν γνώριζα τις Μαγεμένες αλλά βλέποντας τις αναρτήσεις για το βιβλίο σου μπήκα στη διαδικασία να αναζητήσω πληροφορίες στο διαδίκτυο και να τις γνωρίσω, επιφυλάσσομαι να σε ρωτήσω πολλά περισσότερα την Παρασκευή!!!!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου