Βιβλιο

Βιβλιο
ΜΕ αρέσει το βιβλίο ΑΦΟΥ!!! και η αγάπη μου αυτή με ώθησε στη δημιουργία αυτού του ιστολογίου όπου θα μοιράζομαι την αγάπη μου αυτή παρουσιάζοντας σας τις απόψεις μου για τα βιβλία που με ταξιδεύουν καθώς και προτάσεις ,νέες κυκλοφορίες καθιερωμένων και πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων καθώς και βιβλιοπαρουσιάσεις στην πόλη μου Θεσσαλονίκη ΑΦΟΥ !!!

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ -Γνωρίστε τη συγγραφέα του κ.Μαρία Τσακίρη μέσω της συνέντευξης της στο blog μας ΑΦΟΥ!!!

Δείτε την άποψη μου για το βιβλίο ΕΔΩ Αφού!!
«Μα τι τόσο σημαντικό έχει η ζωή σου για να γίνει βιβλίο;» ρώτησα αυθόρμητα την Ιφιγένεια σ’ εκείνη την πρώτη γνωριμία μας, τον χειμώνα του 1997. Όλα όσα μου είπε ήταν ανατριχιαστικά, φρικτά… Όσα άκουσα έκρυβαν τόση ασχήμια, που αναρωτιόμουν αν μπορούσα να τα διαχειριστώ. Κάθε λέξη πιο βαριά από την άλλη. Όλες μαζί ισοπεδωτικές. 

Χίλιες και μία ζωές στριμωγμένες σε τέσσερις δεκαετίες, που με έκαναν να καταλάβω πως απέναντί μου έχω έναν άνθρωπο με διαβολεμένη ψυχραιμία και προκλητικό θάρρος συγχρόνως, μια απελπιστικά μελαγχολική και θλιμμένη γυναίκα με παγωμένη ψυχή, που τολμά να σε κοιτάξει κατάματα και να σου μιλήσει για εκείνη τη σχέση ντροπής με τον πατέρα της και για όλα όσα στιγμάτισαν την ύπαρξή της. 

Κάπως έτσι ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την έκδοση αυτή. Μόνο που χαθήκαμε με την Ιφιγένεια. Και για περίπου είκοσι χρόνια η ιδέα του βιβλίου έμεινε μια ανικανοποίητη επιθυμία, ώσπου νίκησε η ανάγκη μας να φωνάξουμε δυνατά την αλήθεια και να σώσουμε όσο περισσότερες ζωές μπορούμε. Και την αλήθεια αυτή την κρατάτε στα χέρια σας.

Ποιο όμως είναι η κ.Μαρία Τσακίρη;Ας την γνωρίσουμε μέσω του βιογραφικού της και μερικών ερωτήσεων  μου που με προθυμία δέχθηκε να απαντήσει και την ευχαριστώ πολύ!!!!!
 ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ  
ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΚΙΡΗ γεννήθηκε στην Κατερίνη και από το 1982 ζει στη Θεσσαλονίκη. Φοίτησε σε ιδιωτική σχολή δημοσιογραφίας και εργάστηκε ως συντάκτρια και ανταποκρίτρια σε εφημερίδες, περιοδικά αλλά και στο ραδιόφωνο. Επί δύο δεκαετίες δραστηριοποιήθηκε στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης και εργάστηκε ως υπεύθυνη γραφείου Τύπου. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ. Το ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ είναι το πρώτο της μυθιστόρημα.

ΕΡΩΤΗΣΗ:1)Σε ποια ηλικία ήταν η πρώτη επαφή σας με το βιβλίο. Θυμάστε το πρώτο βιβλίο που διαβάσατε;
Δεκαετία ’70 μαθήτρια Ε’ τάξης δημοτικού. Η μητέρα μου διάβαζε πάρα πολύ και το σπίτι μας πάντα είχε βιβλία και γυναικεία περιοδικά της εποχής. Μια μέρα άφησε δίπλα στο τετράδιο μαθηματικών, το βιβλίο της Πηνελόπης Δέλτα «Στα μυστικά του βάλτου». Με παρότρυνε να το διαβάσω. Άνοιξα τυχαία μια σελίδα κι έπεσα πάνω στον μικρό Γιωβάν. Εντυπωσιάστηκα από το όνομα και συγκεκριμένα από το «ω» και αυτός ήταν ο βασικός λόγος που ξεκίνησα την ανάγνωση. Αποστήθιζα κάποια μικρά κομμάτια, τα οποία στη συνέχεια απήγγειλα σαν ποίημα. 
Θυμάμαι πόσες εικόνες και μυρωδιές δημιουργούσαν στο μυαλό μου οι περιγραφές της Δέλτα όπως μία που μιλούσε για τη Λίμνη των Γιαννιτσών:
«Η λίμνη ήταν γεμάτη ήχους ζωντανούς, όσο και μυστηριώδεις. Συρίγματα του ανέμου στα καλάμια, σουσούρισμα κλαδιών και φύλλων, κακαρίσματα και πιπίσματα πουλιών, φτερουγίσματα από πάπιες, πλατσαρίσματα βατράχων, ξεγλιστρήματα χελιών στους νεροθάμνους, κρότοι ζώων και φυτών σκέπαζαν εύκολα την παρουσία ανθρώπων».
Το δεύτερο που μ’ έβαλε σε … σκέψεις ήταν η διαπίστωση πως ένα βιβλίο μπορεί να σου δημιουργήσει εικόνες και να σε παρασύρει στον κόσμο του. Από τότε άρχισα να δημιουργώ στο μυαλό μου εικόνες και να τις αποτυπώνω στο χαρτί. Δεν τα πήγα κι άσχημα. Τουλάχιστον έτσι έλεγαν οι δάσκαλοι στο μάθημα της έκθεσης. Όταν πια ακολούθησα τη δημοσιογραφία κατάλαβα πως ο καλύτερος τρόπος να γράψεις ένα ρεπορτάζ είναι να δημιουργήσεις εικόνες στον αναγνώστη. Ίσως και γι αυτό η «Ιφιγένεια» είναι γεμάτη εικόνες. Μόνο που σ’ αυτό το βιβλίο οι εικόνες καθηλώνουν. Ξεπηδούν από τις σελίδες και χορεύουν στο μυαλό του αναγνώστη. Του ανακατεύουν το στομάχι…


ΕΡΩΤΗΣΗ:2)Έχετε συγκεκριμένη προτίμηση στα λογοτεχνικά σας αναγνώσματα;
Έχω μια ιδιαίτερη αδυναμία στις πραγματικές ιστορίες και στα μυθιστορήματα, που οι φανταστικοί ήρωες εμπλέκονται, με τέχνη, στα πραγματικά ιστορικά γεγονότα της εποχής. Σέβομαι πολύ τους συγγραφείς που καταφέρνουν να χρησιμοποιούν τον μύθο για να αφήνουν στον αναγνώστη, εκτός από συναίσθημα και πληροφορίες και γνώσεις για την ιστορία.

ΕΡΩΤΗΣΗ:3)Θα μπορούσατε να μου πείτε μερικούς από τους αγαπημένους σας συγγραφείς ή σας ...βάζω δύσκολα;
Είναι μεγάλος ο κατάλογος. Θα αναφέρω τον Γιώργο Πολυράκη και εκείνα τα βιβλία του που μας ταξιδεύουν πολλά χρόνια και αιώνες πίσω, ενώ παράλληλα φτιάχνει ήρωες που μοιάζουν οικείοι και καθημερινοί. Τον Όμηρο Αβραμίδη για την μαεστρία του να περιγράφει  τα ανθρώπινα συναισθήματα και το πώς μπλέκει φανταστικούς χαρακτήρες με πραγματικές καταστάσεις και γεγονότα όπως η μετανάστευση, ή ιστορία της Κύπρου, οι ζεστές σχέσεις των απλών Τούρκων με τους Έλληνες. Τον Γιάννη Καλπούζο για την σπουδαία έρευνα που κρύβεται πίσω από κάθε βιβλίο του, σε όποια εποχή ή τόπο και να εκτυλίσσεται. Διαβάζεις και νιώθεις να πατάς σε εκείνον τον τόπο, ως ταξιδιώτης του χρόνου.  

 ΕΡΩΤΗΣΗ:4)Τι αποτέλεσε το έναυσμα για να ξεκινήσετε να γράφετε;
 Όταν ο κύκλος μου στη δημοσιογραφία έκλεισε, διαπίστωσα ότι δεν έκλεισε και η μεγάλη μου επιθυμία για γράψιμο. Η εσωτερική αυτή ανάγκη καθημερινά μεγάλωνε. Μου έλειπε το πρωινό σερφάρισμα, η μυρωδιά του περιοδικού, ακόμη και ο ήχος του πληκτρολογίου. Κάπως έτσι αποφάσισα να κάνω αυτό που οι δικοί μου άνθρωποι πάντα με παρότρυναν να κάνω. Να γράψω.

ΕΡΩΤΗΣΗ:5)Πως ξεκίνησε η συγγραφή του βιβλίου σας «Ιφιγένεια» και γιατί επιλέξατε αυτόν τον τίτλο και αυτό το εξώφυλλο; 
Γνώριζα τη συγκλονιστική ιστορία της Ιφιγένειας τουλάχιστον 17 χρόνια και πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μου υπήρχε η σκέψη να την μεταφέρω σε βιβλίο. Ωρίμασε το 2013, όταν τη συνάντησα τυχαία και αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε το ταξίδι στο παρελθόν. 
Το «Ιφιγένεια» ήταν ένας από τους προτεινόμενους τίτλους, που ευτυχώς έγινε αποδεκτός από τους συντελεστές των εκδόσεων «Ψυχογιός». Είτε το διαβάζεις είτε το ακούς, δυο πράγματα σου φέρνει στο μυαλό. Τη θυσία και το βωμό. Αν διαβάσετε το βιβλίο θα διαπιστώσετε πως «κούμπωσε» απόλυτα με τις έννοιες των δυο αυτών λέξεων. Η Ιφιγένεια έγινε θυσία στο βωμό της διαστροφής του πατέρα της… Πρέπει να διευκρινίσω πως εξαρχής είχε αποφασίσει πως δε θα αλλάξει το όνομά της στο βιβλίο. Δεν ήθελε να κρυφτεί πίσω από ένα ψευδώνυμο.

ΕΡΩΤΗΣΗ:6)Μια και είναι το πρώτο σας βιβλίο και δεν γνωρίζουμε τη γραφή σας τι πιστεύεται ότι προκαλεί τον αναγνώστη να σας διαβάσει, να σας γνωρίσει; Το εξώφυλλο; Το οπισθόφυλλο; Πείτε μου δυο λόγια για την ιστορία που απ' ότι είδα το οπισθόφυλλο πρόκειται για μια αληθινή ιστορία που συγκλονίζει.....
 Νομίζω πως είναι ο συνδυασμός όλων. Ένα καλοδουλεμένο και καλαίσθητο εξώφυλλο κι ένα επιβλητικό οπισθόφυλλο. Σου κεντρίζουν το ενδιαφέρον αμέσως. Με την πρώτη ματιά προκαλούν τον αναγνώστη να το πιάσει στα χέρια του. Όταν διαβάσει ότι πρόκειται και για αληθινή ιστορία, νομίζω πως ήδη τον έχει κερδίσει.
Η ιστορία της Ιφιγένειας είναι μια αληθινή ιστορία που καθηλώνει. Μια υπόθεση πολύχρονης σωματικής κακοποίησης και βιασμού ανήλικου κοριτσιού από τον πατέρα του, που για χρόνια έμεινε καλά κλειδωμένη πίσω από τους τέσσερις τοίχους. Η αποκάλυψη του μυστικού έγινε από τη μεγαλύτερή της αδελφή όταν η Ιφιγένεια έγινε 9 χρόνων. Ο βιαστής πατέρας φυλακίστηκε και πλήρωσε τον κώδικα φυλακής που δε συγχωρεί βιαστές ανηλίκων. Ο βιασμός από τον πατέρα, η απάρνηση της μάνας και η απόρριψη της κοινωνίας, την μετέτρεψαν σ’ ένα προβληματικό παιδί αλλά συγχρόνως και σ’ έναν εύκολο στόχo για κακοποίηση. Μια ομάδα αγοριών θεώρησε πως εφόσον τη βίασε ο πατέρας της θα μπορούσαν να της κάνουν το ίδιο. Δεν υπήρχε καμία διέξοδος για την Ιφιγένεια. Πήγε στην άλλη πλευρά. Στην εξάρτηση. Ακολούθησαν βαρείς τραυματισμοί, πολύμηνες νοσηλείες, λοιμώδεις ασθένειες, επώδυνα στερητικά σύνδρομα, απόπειρες αυτοκτονίας, απεξάρτηση, τοποθέτηση βηματοδότη, σύλληψη, φυλακή... Στην «Ιθάκη» γνώρισε το Χρίστο και μετά από ένα θυελλώδη έρωτα παντρεύτηκαν, με την Ιφιγένεια να μην κάνει καμιά σκέψη με παιδί εφόσον ήταν αδύνατον ιατρικά να συμβεί. Η επιμονή αλλά και η πίστη τους κέρδισαν. Το θαύμα έγινε. Το παιδί στα 5 του κινδύνεψε να χάσει τη ζωή του από λευχαιμία αλλά τα κατάφερε. Σήμερα η Ιφιγένεια είναι καθαρή και απολαμβάνει τη δεύτερη ευκαιρία που της έδωσε η ζωή.

ΕΡΩΤΗΣΗ:7)Ποιον ήρωα ξεχωρίζετε από το έργο σας και γιατί; 
Μα, φυσικά, την πρωταγωνίστρια. Την Ιφιγένεια. Διότι μέσα από μια ρημαγμένη ζωή, μέσα από την απόρριψη και μέσα από τη σκληρή εξάρτηση κατάφερε να γίνει εθισμένη με τη ζωή. Και μόνο γι αυτό – όπως είπε και ο ψυχολόγος της – αξίζει το σεβασμό όλων μας.

ΕΡΩΤΗΣΗ:8)Έχετε ήδη ξεκινήσει να προετοιμάζετε/γράφετε κάτι καινούριο; Μήπως έχετε και άλλες ανέκδοτες ιστορίες;
Ναι, ετοιμάζω κάτι καινούριο. Πρόκειται και πάλι για μια αληθινή ιστορία. Πιστεύω θα συγκινήσει και πάλι.

ΕΡΩΤΗΣΗ:9)Ποιο βιβλίο διαβάζετε αυτό το διάστημα;
 ΄΄Η Επιστροφή΄΄ του Απόστολου Παπαγιαννόπουλου, ενός σπουδαίου συγγραφέα ιστορικών βιβλίων, που ζει στη Θεσσαλονίκη. Μετά από πολλά χρόνια έρευνας σε άγνωστα αρχεία ο συγγραφέας αφηγείται την πραγματική ιστορία ενός Έλληνα, του Θεοδόροβιτς Κυριάκοβ που γεννήθηκε στο Καρς το 1915 και στην πορεία της ζωής του ανέλαβε έως και υπουργικά αξιώματα στην πρώην Σοβιετική Ένωση, πολέμησε τους Γερμανούς στο Λένιγκραντ και βοήθησε χιλιάδες συμπατριώτες του από τον Πόντο.

Ερώτηση:10)Θα ήθελα να μοιραστείτε με τους αναγνώστες του blog μας, τη φράση που σας εκφράζει, το τραγούδι που σας αντιπροσωπεύει και την αγαπημένη σας ταινία. Ίσως είναι περισσότερα από ένα, αλλά πείτε τα πρώτα που σας έρχονται στο μυαλό για το καθένα από αυτά.
. *Η φράση που μ’ εκφράζει είναι του Τζον Λένον: «Δεν χρειάζεσαι κανέναν να σου πει ποιος είσαι ή τι είσαι. Είσαι αυτό που είσαι». 
 *Το τραγούδι που μ’ αρέσει – χωρίς απαραίτητα να με αντιπροσωπεύει - και το ακούω πολύ δυνατά πάντα, είναι το «No Woman no cry» του Bob Marley.
 *Η αγαπημένη μου ταινία είναι το «A time to kill» (Η ετυμηγορία) με το Matthew McConaughey. Δανείστηκα το τέλος του και το προσάρμοσα στην πραγματική ιστορία της Ιφιγένειας. Μπορεί να μην ήταν η καλύτερη ταινία του διάσημου ηθοποιού, ούτε η καλύτερη δουλειά του σκηνοθέτη Joel Schumacher, ωστόσο για μένα ήταν η καλύτερη ταινία.

Μ.Τσακίρη:Ως Θεσσαλονικιά, θα πρέπει να σας πω, πως ΜΕ άρεσε αυτή η συνέντευξη, Αφού …











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου