Βιβλιο

Βιβλιο
ΜΕ αρέσει το βιβλίο ΑΦΟΥ!!! και η αγάπη μου αυτή με ώθησε στη δημιουργία αυτού του ιστολογίου όπου θα μοιράζομαι την αγάπη μου αυτή παρουσιάζοντας σας τις απόψεις μου για τα βιβλία που με ταξιδεύουν καθώς και προτάσεις ,νέες κυκλοφορίες καθιερωμένων και πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων καθώς και βιβλιοπαρουσιάσεις στην πόλη μου Θεσσαλονίκη ΑΦΟΥ !!!

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ "ΜΗΝ ΞΥΠΝΗΣΕΙΣ" ΤΟΥ κ.ΑΛΕΞΗ ΤΣΑΚΑΝΙΚΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 8/2/2017 ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΑΣ ΑΦΟΥ!!!!

Την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου στις 19.00 στο καφέ Θέατρο (πάνω από το Βασιλικό Θέατρο)θα έχω την χαρά και την τιμή να παρουσιάσω μαζί με τον κ.Χρήστο Κεκέ,δημιουργό και διαχειριστή της σελίδας "Οι συγγραφείς και τα βιβλία που αγαπάμε" το βιβλίο του συγγραφέα κ.Αλέξη Τσακανίκα, "Μην Ξυπνήσεις''

Δείτε την άποψη μου για το βιβλίο ΕΔΩ
Όσο καλά κι αν κρύψεις την αλήθεια, εκείνη θα βρει τρόπο να φανερωθεί. Όσο προσεχτικά κι αν χτίσεις ένα ψέμα, στα θεμέλιά του θα υπάρχει ρωγμή. Το σκοινί έσπασε. Το ψέμα έγινε αλήθεια. Ο εφιάλτης έγινε πραγματικότητα. Η πτώση ξεκίνησε.
Άνοιξε τα μάτια σου, σε προκαλώ. Αν νομίζεις πως αντέχεις, αν πιστεύεις πως το θες, Άνοιξε τα μάτια σου και δες, Τι είναι πλάνη και τι πραγματικό.
Το «Μην ξυπνήσεις» είναι ένα μεταφυσικό αγωνιώδες θρίλερ που σας καλεί να δώσετε απαντήσεις σε ερωτήματα όπως: Υπάρχει ζωή μετά τον θάνατο; Πώς γίνεται να αγαπάς τόσο πολύ κάποιον που δεν υπάρχει πια; Πόσο καλά γνωρίζεις τους ανθρώπους γύρω σου; Πόσο καλά γνωρίζεις τον εαυτό σου; Υπάρχουν πόρτες που δεν πρέπει να ανοίγονται; Υπάρχει πάντα επιλογή; Είναι πάντα προτιμότερο να γνωρίζεις τη αλήθεια; Μπορείς να αντέξεις την αλήθεια;

Μέχρι τότε ας τον γνωρίσουμε μέσω του βιογραφικού του και μερικών ερωτήσεων μου που με προθυμία δέχθηκε να απαντήσει.Με χαρά διαπίστωσα ότι έχουμε τις ίδιες απόψεις για αρκετά θέματα και μου έδωσε το έναυσμα για περισσότερες ερωτήσεις που θα του απευθύνω την Τετάρτη!!!!

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Αλέξης Τσακανίκας γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1984 στην πόλη των Ιωαννίνων, όπου και διαμένει. Είναι απόφοιτος του τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Του αρέσουν οι ξένες γλώσσες, έχει αδυναμία στη μουσική και το πιάνο. Έχει ιδιαίτερη αδυναμία στα ιστορικά μυθιστορήματα και στη λογοτεχνία του φανταστικού. Την περίοδο του Ελληνικού δημοψηφίσματος του 2015, αρθρογραφούσε σε γνωστό Ολλανδικό ειδησεογραφικό site. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται για τον Αγροτικό Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων «Η ΠΙΝΔΟΣ». Το «Μην Ξυπνήσεις» είναι το πρώτο του ολοκληρωμένο μυθιστόρημα.

ΕΡΩΤΗΣΗ:1): Σε ποια ηλικία ήταν η πρώτη επαφή σας με το βιβλίο. Θυμάστε το πρώτο βιβλίο που διαβάσατε;
Τα πρώτα μου ήταν μια σειρά βιβλίων «Οι καλοκαιρινές μου διακοπές» (αν θυμάμαι σωστά τον τίτλο) με παιχνίδια, ζωγραφιές κι ασκήσεις που μου έπαιρναν οι γονείς στα πρώτα χρόνια του δημοτικού. Υπήρχαν και κάποια κόμικ που διάβαζα τότε, που και που, Αστερίξ, Λούκι Λουκ, Μίκυ...
Αλλά τα πρώτα μου λογοτεχνικά βιβλία τα διάβασα το καλοκαίρι της Τετάρτης ή της Πέμπτης δημοτικού. Ή μάλλον αποπειράθηκα να τα διαβάσω, δεν θυμάμαι αν τα τέλειωσα ποτέ. Ήταν «Ο Μάγκας» της Πηνελόπης Δέλτα που μου το είχε πάρει τότε ο πατέρας μου δώρο με μία εφημερίδα και «Τα ψηλά βουνά του Ζαχαρία Παπαντωνίου».
Επίσης κάποια στιγμή τότε είχα αποπειραθεί να διαβάσω και μία παλιά έκδοση του «Ένα παιδί μετράει τα άστρα» της μητέρας μου, αλλά ήταν στην καθαρεύουσα και με είχε δυσκολέψει τόσο που το άφησα στη μέση.

ΕΡΩΤΗΣΗ:2): Έχετε συγκεκριμένη προτίμηση στα λογοτεχνικά σας αναγνώσματα;
Προτιμώ να διαβάζω λογοτεχνία φαντασίας, ειδικά όταν ο φανταστικός κόσμος μοιάζει, ή θα μπορούσε να ήταν στο παρελθόν, ή θα μπορούσε να είναι στο μέλλον πραγματικός. Θαυμάζω το ταλέντο των ανθρώπων που μπορούν να δημιουργούν φανταστικούς κόσμους τόσο αληθοφανείς… Διαβάζω επίσης ψυχολογικά και μεταφυσικά θρίλερ και σε μικρότερο βαθμό Ιστορικά Μυθιστορήματα και Βιογραφίες.
Αυτό που δεν αντέχω είναι να διαβάζω την ίδια ιστορία ξανά και ξανά, με διαφορετικά ονόματα. Το ερωτικό τρίγωνο, η χαροκαμένη ηρωίδα χτυπημένη από την μοίρα, ο αναπάντεχος έρωτας που αλλάζει την ζωή, η βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα ιστορία της τάδε που έζησε την τάδε ιστορική καταστροφή, ξανά και ξανά… Πολλά είναι ιδιαίτερα αξιόλογα και πολύ καλογραμμένα αλλά και πάλι με κουράζουν. Ζητώ συγνώμη από τους λάτρεις του είδους.

ΕΡΩΤΗΣΗ:3): Θα μπορούσατε να μου πείτε μερικούς από τους αγαπημένους σας συγγραφείς ή σας ...βάζω δύσκολα;
Καθόλου δύσκολα. Μου αρέσει εξαιρετικά ο τρόπος που γράφει η Stephenie Meyer. Τα βιβλία της ήταν τα πρώτα που διάβασα γραμμένα στο πρώτο πρόσωπο και με είχαν ενθουσιάσει. Μου αρέσει επίσης πάρα πολύ ο τρόπος που γράφει η Έλενα Ακρίτα. Είναι μοναδικός. Μπορείς να διαβάσεις ένα κείμενό της χωρίς να γνωρίζεις τον συγγραφέα και να καταλάβεις αμέσως ότι είναι δικό της. Όπως γινόταν και με τα κείμενα της Μαλβίνας Κάραλη. Τον τελευταίο χρόνο γνώρισα από τον κόσμο της ποίησης τον Μίλτο Γήτα κι από τον κόσμο του μυθιστορήματος την Βασιλική Τσούνη κι έχω ενθουσιαστεί πολύ με το έργο και των δύο! Διάβασα επίσης τον περασμένο χρόνο Σπύρο Πετρουλάκη και μου άρεσε πολύ. Είναι κι άλλοι αλλά θα χρειαστούμε μέρες να τους αναφέρουμε…

ΕΡΩΤΗΣΗ:4) Τι αποτέλεσε το έναυσμα για να ξεκινήσετε να γράφετε;
Έχω την κωμική και την πραγματική απάντηση. Η κωμική είναι πως διάβασα Δημουλίδου και σκέφτηκα πως εγώ θα μπορούσα να το κάνω καλύτερα. Η πραγματική είναι πως ξεκίνησε σαν χόμπι. Μου άρεσε από μικρός να σκαρώνω στιχάκια και να φτιάχνω φανταστικές ιστορίες με μάχες και απλούς ή υπερδύναμους ήρωες και κάποια στιγμή αυτό άρχισε να μεγαλώνει. Είναι κάτι πολύ όμορφο και δημιουργικό και βασανιστικό κατά καιρούς. Φτιάχνεις ένα διαφορετικό, δικό σου κόσμο, δίνεις ζωή σε χαρακτήρες υπαρκτούς και μη, γίνεσαι ίσως κι εσύ κάποιος άλλος για λίγο, λες πράγματα με τους χαρακτήρες σου που δεν θες ή δεν μπορείς να πεις ο ίδιος… Σου προσφέρει πολλά.

ΕΡΩΤΗΣΗ:5): Πως ξεκίνησε η συγγραφή του βιβλίου σας ''Μην ξυπνήσεις'' και γιατί επιλέξατε αυτόν τον τίτλο και αυτό το εξώφυλλο;
Συγκεκριμένα για το «Μην Ξυπνήσεις», η συγγραφή του ξεκίνησε εντελώς τυχαία κι ήταν και η πρώτη ιστορία τέτοιας έκτασης που δημιουργούσα. Δεν ήταν συνειδητοποιημένη προσπάθεια. Δεν σκέφτηκα «τώρα κάθομαι και γράφω ένα βιβλίο». Είχε γεννηθεί μια ιστορία στο μυαλό μου με αφορμή κάποια περίεργα όνειρα δικά μου και μιας φίλης μου, υπήρχε ο πρώτος σκελετός στο κεφάλι μου κι απλά μια μέρα που κάθισα στον υπολογιστή μου, αντί να δω ταινία ή σειρά ή να ακούσω μουσική, άρχισα να διηγούμαι αυτή την ιστορία. Όταν τελείωσε όλο αυτό προέκυψε ένα μυθιστόρημα. Κι ευτυχώς φαίνεται ότι προέκυψε ένα καλό μυθιστόρημα.
Ο τίτλος προέκυψε από διαφορετικά επίπεδα του βιβλίου τα οποία δεν θέλω να τα αναφέρω για να μην κλέψω κάτι από τους αναγνώστες. Αλλά όπως μου λένε άνθρωποι που το έχουν διαβάσει, βρίσκουν κι άλλα. Δεν είχα ποτέ κανέναν άλλο τίτλο υπόψη μου. Μου άρεσε, ήταν απλός, λιτός και προκαλούσε.
Η ιστορία του εξώφυλλου είναι αστεία ιστορία. Το ατελιέ των εκδόσεων Πηγή μού πρότεινε τρία υπέροχα εξώφυλλα από τα οποία εμένα μου έκατσε στο μάτι ένα μόνο. Δεν ήταν αυτό που μπήκε στο βιβλίο. Όλοι όμως οι φίλοι και συγγενείς που ρώτησα προτιμούσαν το εξώφυλλο που μπήκε τελικά στο βιβλίο. Αποφασίζω τελικά να επιλέξω το εξώφυλλο που άρεσε σε εμένα και την επόμενη μέρα πετυχαίνω στο βιβλιοπωλείο ένα βιβλίο που είχε παρόμοιο εξώφυλλο, υπήρχε πολύ μεγάλη ομοιότητα. Έτσι, τελικά, κατέληξα στο εξώφυλλο που ήθελαν όλοι όσους ρώτησα και μπράβο τους, γιατί αν με ρωτήσεις τώρα που έχω κρατήσει το βιβλίο ολοκληρωμένο στα χέρια μου, δεν θα το άλλαζα με κανένα άλλο εξώφυλλο! Αιχμαλωτίζει σε μια μόνο εικόνα τη μεγαλύτερη γκάμα συναισθημάτων του βιβλίου.

ΕΡΩΤΗΣΗ:6):Μια και είναι το πρώτο σας βιβλίο και δεν γνωρίζουμε τη γραφή σας τι πιστεύεται ότι προκαλεί τον αναγνώστη να σας διαβάσει, να σας γνωρίσει? Το εξώφυλλο? Το οπισθόφυλλο? Πείτε μου δυο λόγια για την ιστορία.....
Είναι αυτά που πάντα μας τραβάνε, καλώς ή κακώς, να επιλέξουμε ένα βιβλίο. τα πρώτα πράγματα που αντικρίζουμε, ο τίτλος και το εξώφυλλο. Έπειτα κάποιος που θα τον έχουν τραβήξει αυτά, θα γυρίσει να διαβάσει και το οπισθόφυλλο. Ίσως ανοίξει και το βιβλίο να διαβάσει την πρώτη σελίδα. Και σε αυτό το σημείο, από όσο μου έχουν πει, δεν υπάρχει γυρισμός. Θέλουν οπωσδήποτε να διαβάσουν και την συνέχεια.
Δεν ξέρω αν οι αναγνώστες έχουμε καλό ή σωστό κριτήριο. Ξέρω φίλους που θα επιλέξουν ένα βιβλίο επειδή «ακούγεται» πολύ το όνομα του συγγραφέα, χωρίς να ξέρουν τίποτα άλλο για το βιβλίο ή ακόμη κι αν έχουν διαβάσει προηγούμενο έργο του και δεν τους άρεσε. Ή θα επιλέξουν ένα βιβλίο επειδή ο εκδότης «ακούγεται» πολύ. Το καλό όμως είναι πως οι άνθρωποι διαβάζουν, ανεξάρτητα από το τι και γιατί διαβάζουν, και αυξάνονται οι άνθρωποι που διαβάζουν.
Εγώ προσωπικά έχω διαβάσει πολλά διαμάντια από «μικρούς» εκδοτικούς οίκους και νέους άγνωστους ακόμη συγγραφείς και χαίρομαι πάντα όταν πετύχω ένα τέτοιο βιβλίο σε κάποιο ράφι. Να σου που την αλήθεια με απωθεί όταν βλέπω στα ράφια τα ίδια και τα ίδια ονόματα ενώ έχουμε σαν χώρα πάρα πολλούς εξαιρετικούς δημιουργούς.
Για την ιστορία θα σου μόνο πω πως πρόκειται για ένα ψυχολογικό θρίλερ, μια μεταφυσική περιπέτεια, που ξεκινά για μια παρέα παιδιών την τελευταία χρονιά τους στο λύκειο και ξαναζωντανεύει για την βασική ηρωίδα 10 χρόνια μετά οδηγώντας στην σε ένα αγώνα δρόμου για την αλήθεια και για την ζωή της.

ΕΡΩΤΗΣΗ:7):Ποιον ήρωα ξεχωρίζετε από το έργο σας και γιατί?
Την Κάτια. Είναι αστεία, δυνατή, δυναμική κι ευαίσθητη, ξέρει να αγαπά, να στηρίζει, να επιπλήττει όταν κι όπως πρέπει… Είναι η φίλη που θα ήθελες να έχεις. Στην πραγματικότητα είναι η φίλη που ήδη έχω, αλλά να μείνει μεταξύ μας παρακαλώ.

ΕΡΩΤΗΣΗ:8) Έχετε ήδη ξεκινήσει να προετοιμάζετε/γράφετε κάτι καινούριο?
Ναι έχω ξεκινήσει. Κάνω βασικά κάτι όταν γράφω ή διαβάζω που δεν ξέρω αν είναι καλό η κακό. Διαβάζω ή γράφω διαφορετικά βιβλία ταυτόχρονα. Αν σήμερα δεν έχω διάθεση να διαβάσω φαντασία, θα διαβάσω ιστορικό μυθιστόρημα. Αν δεν έχω διάθεση να γράψω το ένα θα δουλέψω στο άλλο. Μέχρι που κάποια στιγμή γίνεται κάτι, ένα κλικ, και κάποιο με κρατάει και το φτάνω μέχρι τέλους.

ΕΡΩΤΗΣΗ:9): Ποιο βιβλίο διαβάζετε αυτό το διάστημα;
Τέλειωσα το «Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια» που το λάτρεψα και ξεκίνησα το «Ο πόλεμος των θεών» που μέχρι στιγμής μου αρέσει αρκετά.

ΕΡΩΤΗΣΗ:10):Θα ήθελα να μοιραστείτε με τους αναγνώστες του blog μας, τη φράση που σας εκφράζει, το τραγούδι που σας αντιπροσωπεύει και την αγαπημένη σας ταινία. Ίσως είναι περισσότερα από ένα, αλλά πείτε τα πρώτα που σας έρχονται στο μυαλό για το καθένα από αυτά..
Είναι όντως πολύ περισσότερα από ένα… Τα πρώτα που μου έρχονται στο μυαλό… Αγαπημένη μου φράση είναι το «Βλέπεις μόνο αυτό που θέλεις να δεις». Η οποία είναι και στίχος στο αγαπημένο μου τραγούδι, το «Frozen» της Madonna. Ειδικά ταινίες είναι πάρα πολλές. Τιτανικός, Ο διάβολος φοράει Πράντα, Άβαταρ, X-files… Θα σταματήσω εδώ γιατί θα μπει το 18 μέχρι να τελειώσω… Καλή χρονιά σε όλους!










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου