Βιβλιο

Βιβλιο
ΜΕ αρέσει το βιβλίο ΑΦΟΥ!!! και η αγάπη μου αυτή με ώθησε στη δημιουργία αυτού του ιστολογίου όπου θα μοιράζομαι την αγάπη μου αυτή παρουσιάζοντας σας τις απόψεις μου για τα βιβλία που με ταξιδεύουν καθώς και προτάσεις ,νέες κυκλοφορίες καθιερωμένων και πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων καθώς και βιβλιοπαρουσιάσεις στην πόλη μου Θεσσαλονίκη ΑΦΟΥ !!!

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016

ΝΤΟΥΛΜΠΕΡΑ-ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΡΟΥΣΣΟΥ-ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Ντουλμπέρα χαρακτήριζαν οι βλάχοι την έξυπνη,μορφωμένη,όμορφη,δυναμική,αρχοντική γυναίκα!!!!Αυτά κι ακόμα περισσότερα ήταν η Αορίκα Ζιώππα- Κωνσταντίνου.Μέσω των ημερολογίων της ξεδιπλώνεται η πολυτάραχη ζωή των δύο οικογενειών Ζιώππα και Κωνσταντίνου χρονολογικά από τις αρχές του 19ου αιωνα μέχρι τις αρχές του 21ου και γεωγραφικά σε Βιέννη,Αλεξάνδρεια,Νέβεσκα(Νυμφαίο Φλώρινας),Θεσσαλονίκη,Κωνσταντινούπολη....
Η συγγραφέας με λόγο απλό,λιτό και περιεκτικό,περιπλέκει με αριστοτεχνικό τρόπο το μύθο με την ιστορία, μας μεταφέρει σε τόπους και χρόνους,μας ''συστήνει'' τα μέλη των δύο οικογενειών και μέσω αυτών γνωρίζουμε την ιστορία των Βλάχων,τα ήθη,έθιμα και τις παραδόσεις τους,το επιχειρηματικό τους δαιμόνιο που εξαπλώθηκε και έξω από τα όρια της Ελλάδας καθώς και την πολύτιμη βοήθεια τους στον Μακεδονικό αγώνα.Ξεχωριστή η ανάλυση της ζωής και του χαρακτήρα των πρωταγωνιστών,μια πολυτάραχη ζωή γεμάτη έρωτες,πάθη,λάθη,ευτυχία,αλλά και πόνο,δυστυχία.Τους αγάπησα όλους άσχετα αν κάποιοι με θύμωσαν με τις πράξεις τους και ξεχώρισα την μοναδική Ντουλμπέρα Αορίκα!!Ξεχωριστή,δυναμική, αν και γυναίκα απέκτησε πολλές γνώσεις(προνόμιο κυρίως των αγοριών/ανδρών την εποχή εκείνη),συνδύασε με εξαιρετικό τρόπο τα καθήκοντα της εργαζόμενης γυναίκας με αυτά της ξεχωριστής κόρης και αδερφής,της αγαπημένης γυναίκας, της τρυφερής μητέρας.Πάντα δίπλα στους αγαπημένους της(συγγενείς,φίλους,συνεργάτες),θα μοιραστεί μαζί τους χαρές και λύπες,θα γίνει βράχος(άσχετα με το πόσο η ίδια πονούσε/υπέφερε) να τους στηρίξει στα δύσκολα,θα μοιράσει απλόχερα την αγάπη και τη στήριξη της αλλά δεν θα διστάσει να φερθεί με σκληρότητα σε όσους προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν/πληγώσουν αυτή και τους αγαπημένους της.
Ένα υπέροχο ταξίδι σε τόπους,χάρηκα ιδιαίτερα την αναφορά στην πατρίδα μου Καπουτζήδα(σημερινή Πυλαία Θεσσαλονίκης),και χρόνους που σας συστήνω ανεπιφύλακτα!!!!!
Παραθέτω ένα μικρό απόσπασμα που βρίσκεται και στο οπισθόφυλλο του βιβλίου και θεωρώ υπέροχο:
''Και έφτασα τώρα στα τελευταία της ζωής μου να νοσταλγώ,να θυμάμαι,να θυμώνω,να λυπάμαι και να εξακολουθώ να ζω.Η πλάτη μου γεμάτη απ'το φορτίο που κουβαλάει χρόνια.Δεν ξέρω πως θα ήμουν με λιγότερο βάρος στην πλάτη μου.Λένε πως σου έρχονται τόσα όσα μπορείς να σηκώσεις.Και ποιος το κρίνει αυτό?''


ΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Όταν ήθελαν να χαρακτηρίσουν μια γυναίκα έξυπνη, μορφωμένη, όμορφη, δυναμική, αρχοντική, την έλεγαν «Ντουλμπέρα» στα Βλάχικα.
Μέσα απ τα ημερολόγια της Αορίκας Ζιώππα-Κωνσταντίνου, ξεδιπλώνεται η πολυτάραχη διαδρομή δύο οικογενειών απ τις αρχές του 19ου αιώνα μέχρι το ξημέρωμα του 21ου.
Εξέχουσες παρουσίες Βλάχων στην οικονομική, κοινωνική, πολιτική ζωή της Κεντρικής Ευρώπης μάς ταξιδεύουν απ τη Νέβεσκα (Νυμφαίο Φλώρινας), στη Βιέννη, την Αλεξάνδρεια και την πολυεθνική Θεσσαλονίκη πριν από την απελευθέρωση της Μακεδονίας, με τελικό προορισμό τη σημερινή αρχόντισσα του Βορρά.
Σε μια εποχή που οι αρχές και τα ήθη περιόριζαν τη δραστηριότητα της γυναίκας μόνο στα του οίκου της, ο δυναμικός χαρακτήρας της Ντουλμπέρας κατορθώνει να επιβληθεί και να κατακτήσει τον σεβασμό και την αποδοχή του ανδροκρατούμενου κόσμου του εμπορίου.
Ο έρωτας παρών σε όλες τις εποχές, δυνατός, καθοριστικός, πολλές φορές παράνομος ή απαγορευτικός, κάποιες φορές καταστροφικός.
Οι ανατροπές στην εξέλιξη της ιστορίας φτάνουν μέχρι το τέλος της, κρατώντας τον αναγνώστη στο ταξίδι μιας άλλης εποχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου